I 2022 er skillet mellom en SUV og en «vanlig bil» ikke alltid like tydelig som det var bakover i tid. I Norge har stasjonsvogner alltid vært populære, og de har utviklet seg til å overlappe en god del med den typiske SUV-kategorien. Dessuten er ikke alle SUV-er store boksete skapninger, for eksempel regnes Tesla Model Y til denne kategorien. Derfor er det heller ikke like enkelt å gi noen bastante råd om hvilken type bil du egentlig skal velge.
Hva er egentlig en SUV?
Det er greit å ha en felles forståelse av hva en SUV er, ellers kan det bli vanskelig å diskutere markedsandeler og bilvalg. Selve forkortelsen SUV betyr Sports Utility Vehicle, som kan oversettes til omtrent Sport- og nyttekjøretøy på norsk. I utgangspunktet ble begrepet benyttet om litt større biler med gode egenskaper i terrenget, som for eksempel større Range Rover-modeller eller en Mercedes-Benz G-Klasse.
Det er mulig å se på biltypen som en kombinasjon av en stasjonsvogn, med god plass til passasjerer og last, og en terrengbil med firehjulstrekk og gode terrengegenskaper. Over tid har definisjonen SUV blitt en god del utvannet når det gjelder kjøring i terrenget, men de fleste SUV-er har fortsatt firehjulsdrift. Dessuten benyttes ofte kategorier som «crossover» om litt mindre SUV-lignende biler.
Fordelene – god plass, firehjulstrekk og høy sittestilling
En SUV har noen åpenbare fordeler for deg som enten har en stor familie eller ofte kjører med mye last i bilen. Da vet du at det egentlig er helt umulig å få for mye plass, og en romslig SUV kan være svært praktisk. I Norge er firehjulstrekk også ofte veldig godt å ha, selv hvis du aldri har tenkt forlate asfalten. Om vinteren kan en SUV med firehjulstrekk være nødvendig selv i oppoverbakkene i sentrale Oslo. Det er også mange som setter pris på den litt høyere sittestillingen i en SUV, noe som gir godt overblikk i trafikken.
Ulempene – stor og tung bil, noen ganger høyt drivstofforbruk
At en bil er stor og tung er for så vidt ikke nødvendigvis bare en ulempe, særlig når det gjelder sikkerhet. Samtidig kan det være upraktisk med en SUV hvis du ofte skal parkere på trange steder eller navigere i smale gater. Bilens størrelse vil selvfølgelig også påvirke drivstofforbruket, uansett om det dreier seg om en elbil eller kjøretøy basert på fossilt drivstoff. For elbiler ser det likevel ut til at denne faktoren ikke er like viktig, gitt at produsenten benytter effektiv teknologi for å gjenvinne energi ved bremsing.
Ikke avskriv SUV, men vurder eget behov
Det er ikke uten grunn at SUV-er topper salgslistene i Norge, samtidig som mye mindre biler er populære i andre europeiske land. Den norske vinteren stiller krav til gode kjøreegenskaper, og avgiftsregimet for elbiler gjør også at det er relativt overkommelig å kjøre rundt i en stor elektrisk SUV. Samtidig må du selvfølgelig også vurdere behov, en småbil er åpenbart rimeligere både i innkjøp og i drift, så søk bredt neste gang du skal handle ny bil.