Høyteknologisk utstyr til motorsport – er fremtiden allerede her?

0 Comments 7:22 pm

Motorsport er en arena der bilprodusenter og teknologileverandører kan eksperimentere, prøve nye komponenter og lage spennende nye løsninger. De aller fleste av de kan selvfølgelig ikke overføres direkte til vanlige biler på åpen vei, men i noen tilfeller har faktisk teknologien som vi benytter i bilene våre i dag sin opprinnelse på racerbanene. Derfor er det også interessant å se på hva som skjer innen for eksempel Formel 1.

Formel 1 med hybridmotor og energigjenvinning

Hvis du har fulgt med på Formel 1 er dette helt sikkert ikke noe nytt, men det er ikke alle som vet at bilene i Formel 1 faktisk har hybridmotor. Slik har det vært helt siden 2014, og det jobbes også med å lage en neste generasjons hybridmotor som drives med fornybart drivstoff. Selvfølgelig skaper hele Formel 1-sirkuset en betydelig mengde utslipp i andre sammenhenger, men det er imponerende at forbrenningsmotorene har kommet så langt.

Dessuten har Formel 1 lenge vært langt fremme når det gjelder energigjenvinning, de er ikke så rart med tanke på de massive mengdene energi som dannes når bilene bremser forskjellige steder på banen. Denne teknologien henger direkte sammen med moderne elbilers regenerering ved bremsing.

Biler som hele tiden er på nett

I 2022 er det mange vanlige biler som er tilkoblet nett, noe som gjør det mulig med for eksempel appstyring og fjerndiagnostisering av feil. Denne type utvikling har også kommet svært langt innen motorsport, der kravene til rask og nøyaktig overføring av data dessuten er skyhøye. En Formel 1-bil har hundrevis av sensorer som måler alt som skjer i løpet av en konkurranse, i tillegg skjer dette samtidig som bilen beveger seg i opp mot 350 km/h.

De mange sensorene og raske dataforbindelsen benyttes av laget til å analysere ytelse og gjøre små justeringer underveis, men i tillegg bidrar datastrømmene selvfølgelig til opplevelsen for publikum. Nå kan du følge med på en rekke parametere, noe som gjør at du kommer enda tettere på spenningen.

Datadrevet utvikling og analyse av gigantiske datasett

Analyse av store datamengder, gjerne med innslag av maskinlæring og artifisiell intelligens, er ikke noe unikt for motorsport. Denne type teknologi benyttes på praktisk talt alle områder i dag.

Likevel er det interessant å se hvordan noen av de store Formel 1-lagene bruker de utrolige mengder data som genereres både under en konkurranse, på trening og i forbindelse med produksjon og vedlikehold. For eksempel hevder Mercedes at de generer omtrent 500 GB data i løpet av en konkurransehelg, men samlet på alle områder resulterer forskning, utvikling, produksjon og konkurranse i svimlende 350 TB data per år.

Slike gigantiske datamengder må selvfølgelig analyseres med automatiserte systemer, som kan finne mønstre og sammenhenger som mennesket ikke ser. Tilsvarende jobber for eksempel Tesla med analyser av kollisjoner basert på enorme datasett fra virkeligheten.

Formel 1 som eksempel på den fjerde industrielle revolusjonen

Produksjon av Formel 1-biler, og andre skreddersydde biler til konkurranse, skjer i små team og organisasjoner. På mange måter er en Formel 1-bil nesten en prototyp, der en rekke deler er laget spesifikt for den ene bilen. Det betyr likevel ikke at delene lages med tradisjonelle håndverksmetoder, men heller med moderne teknologier som bygger på CAD og CAM. 

Denne fleksibiliteten, der forskjellige robotsystemer og produksjonsutstyr må tilpasses til noe som hele tiden forandres, kan være et godt eksempel på det som noen kaller den den fjerde industrielle revolusjonen. Det dreier seg om å redusere avstanden mellom masseproduksjon og skreddersøm, blant annet ved å gjøre roboter og produksjonsutstyr bedre til å tilpasse seg til endringer. Slik bidrar motorsport til å drive hele den moderne produksjonsindustrien fremover.

Related Post