Elbiler – fremtiden også på lang sikt?

0 Comments 12:42 pm

For noen tiår siden kunne folk ikke forestille seg at teknologien ville gå så langt og gjøre oss i stand til å gjøre utenkelige ting på den tiden. I dag, takket være teknologi, bruker folk videochatter, handler på nettet og besøker nettsteder som bonuskodebet.com for moro skyld. Det var heller ikke til å tro at folk skulle kjøre elbil i nær fremtid. Men nå blir elektriske kjøretøy mer og mer populært. I 2022 er elbiler dominerende på norske veier, og salget av fossildrevne kjøretøy er på rekordlave nivåer. Derfor er selvfølgelig elbiler «fremtiden» på kort sikt, i overskuelig fremtid er det elbiler som er relevante på norske veier. Samtidig er det fortsatt interessant å diskutere hva som vil skje på lang sikt, er det fortsatt elektrisk drift med batterier som vil være den beste løsningen for mobilitet?

Mobilitet som konsept – ukjent drivstoff?

Til å begynne med er det relevant å spørre seg: trenger du å vite hvorvidt bilen bruker strøm, bensin, diesel eller noe helt annet? Høres ut som et rart spørsmål, men la oss forklare litt. Bildeling og selvkjørende biler er kanskje bare begynnelsen, i fremtiden vil du bare bestille en reise fra punkt A til punkt B. En selvkjørende bil vil dukke opp på døren din, og transportere deg dit du skal. Selv om vi elsker biler, er det åpenbart ikke økonomisk å eie en bil som står ubrukt store deler av døgnet.

Med en slik modell vil sluttbrukeren ikke være spesielt interessert i hvilket drivstoff eller system for energilagring som kjøretøyet benytter. Du vil aldri være nødt til å fylle drivstoff, og prisen for transport vil ikke være direkte knyttet til type drivstoff.

Forskjellige fornybare energibærere

Ok, både Morten og jeg elsker bensin, diesel og lyden av en skikkelig V8-motor, men samtidig skjønner vi at fossile drivstoff har en begrenset levetid. Når det ikke finnes mer olje å pumpe opp, da er det helt enkelt ikke mulig å fortsette med motorer basert på fossile drivstoff. Dessuten bør vi selvfølgelig fase ut bruken av slike drivstoff lenge før selve ressursen går tom, men det er en helt annen diskusjon. Det fører naturlig videre til neste punkt, hvilken energibærer skal vi egentlig bruke?

De aller fleste typer fornybar energi er på en eller annen måte basert på elektrisk kraft, det gjelder både vind, sol og vann. Etanol og biodiesel kan produseres mer direkte fra forskjellige typer biomasse. Derfor er de eksempler på det vi i dag tenker på som drivstoff, samtidig som for eksempel hydrogen, batterier og lignende egentlig er energibærere som sørger for at den elektriske kraften kan benyttes i en bil.

Den mest effektive energibæreren vil bli vinneren

I utgangspunktet er det sannsynligvis så enkelt som at den mest effektive og ressursgjerrige energibæreren vil være den som blir dominerende i fremtiden. Det er mulig å se for seg en todeling:

  • Elbiler vil uten tvil være en del av fremtiden, ikke minst takket være utbygging av strømproduserende fornybar energi. Her finns det et ekstremt potensial for lastbalansering i nettet, når en mengde elbiler lader når det finnes rimelig strøm, og forsyner boligen med strøm når det ikke finnes like mye fornybar kraft tilgjengelig.
  • Etanol, biodiesel og tilsvarende kan produseres fra biomasse, og vil i noen tilfeller ha fordeler sammenlignet med elbiler. Dessuten synes i hvert fall vi at etanol og biodiesel er mer relevant enn hydrogen, særlig fordi det er mulig å produsere uten å ta omveien via strøm.

Ble du litt overrasket da denne artikkelen ikke var en «rant» om at enten bensin- eller elbiler er best? Det er da også litt av det avsluttende poenget vårt. Selv om det er lett å elske duften av eksos og motorlyden til en skikkelig amerikansk bensinbil, så må vi være pragmatiske. Fremtiden biler og kjøretøy må benytte de energibærerne, motorene og løsningene for distribusjon av drivstoff som er mest effektive. Derfor vil både elbiler, biodiesel, etanol og mange andre nye teknologier kunne være fremtidens løsninger for mobilitet og persontransport. Det er bare å glede seg til fremtidens biler.

Related Post