Teslas autopilot har fått mye tyn i forskjellige sammenhenger, fra sjåfører som sovner til biler som kjører rett inn i utrykningskjøretøy. Noen har svært bestemte meninger om selvkjørende biler i stort, og da også Teslas autopilot, men hvordan skal vi egentlig forholde oss til biler som tar seg av mer og mer av kjøringen på egen hånd? Dette er hva vi synes om Teslas funksjoner for selvkjøring.
Autopilot med mange forbehold
Til å begynne med er det greit å konstatere at standardnivået som norske kunder får med den grunnleggende autopiloten vel egentlig ikke kan kalles for selvkjørende. Det du får er egentlig en adaptiv fartsholder kombinert med en filassistent, verken mer eller mindre. På skjermen vil du se en del fancy grafikk, og Tesla byr selvfølgelig på avlesing av skilt, men bilen er langt fra selvkjørende.
Hvis du oppgraderer til neste trinn for en god slump penger, kan du også få med automatisk filskift og en funksjon som gjør at bilen kan komme til deg på parkeringsplassen. Fortsatt langt fra selvkjørende altså. Dessuten må vi huske på at Tesla forlanger at du hele tiden har hendene på rattet, og dessuten beveger litt på de fra tid til annen.
Gode hjelpemidler for økt sikkerhet
Hvis Teslas autopilot egentlig ikke er spesielt selvkjørende i dag, hva er den da god for? Sikkerhetsaspektene er åpenbare. Uansett hvor god fører du er, så kan du være uoppmerksom eller bli distrahert.
De selvkjørende systemene i Teslaen kan selvfølgelig også bli for eksempel blendet av sol eller forvirret av motstridende data, men det vil uansett alltid være en hjelp.
Så lenge som du benytter den adaptive fartsholderen og filassistenten som akkurat det, to hjelpemidler, vil de åpenbart gjøre bilkjøringen enklere og tryggere. Du må ikke foreta en mengde små ubevisste korreksjoner med gasspedal eller ratt, og du kan bruke mer tid på å følge med på trafikken.
Ikke helt for norske forhold
Forhåpentligvis vil diskusjonen om hvem som egentlig er best, mennesket eller maskinen, snart legges død. Et godt selvkjørende system vil være helt overlegent på de grunnleggende aspektene ved å kjøre en bil, som å holde avstand til bilen foran. Systemet kan også reagere mye raskere enn et menneske, og det er jo ingen som er negativ til hjelpesystemer for å unngå kollisjon?
Samtidig vil det tilnærmet alltid være situasjoner der et menneske bør avgjøre en uklar situasjon, eller ta kontrollen når et selvkjørende system ikke lenger opererer innenfor sine trygge rammer. La oss si det sånn, kolonnekjøring mellom fem meter høye snøfonner om natten er sannsynligvis ikke førsteprioritet til ingeniørene hos Tesla. Det er helt greit, så lenge som du har et godt forhold til både mulighetene og begrensningene til de mer eller mindre selvkjørende systemene.